קטרקט, קלאוקומה וניוון מקולרי הם רק חלק מהבעיות והמצבים העשויים להשפיע על העיניים של כל אחד ואחת מאיתנו לאורך השנים, וכפועל יוצא מכך, על איכות הראייה. כאשר מדברים על מחלות עיניים נפוצות מדברים למעשה על מספר סוגי מחלות עיניים, וביניהן, מחלות עיניים הגורמות לעיוורון לאורך זמן, כאשר חלק ממחלות העיניים הנפוצות הן מחלות עיניים תורשתיות וחלק מהן נחשבות למחלות עיניים נדירות העשויות להתפתח בין היתר בעקבות טיפול לא הולם. בעמוד שלפניכם, נציג בפניכם סקירה כללית של סוגי מחלות עיניים, וזאת לצד מידע על דרכי האבחון והטיפול במצבים והבעיות הנפוצות בעיניים.
מחלות עיניים נפוצות
לפני שנציג בפניכם מספר סוגי מחלות עיניים נפוצות, חשוב לנו לציין שאיכות הירידה של כל אחד ואחת מאיתנו הולכת ופוחתת כלל שהגיל הכרונולוגי שלנו עולה, כאשר חלק מהבעיות והמחלות הנפוצות בעיניים, קשורות באופן ישיר לגיל הכרונולוגי וחלק מהן עשויות להתפתח על רקע טראומה כזו או אחרת באזור העיניים או כתוצאה ממחלה תורשתית. בין יתר סוגי מחלות העיניים הנפוצות תוכלו למצוא:
ניוון מקולרי (ניוון רשתית) – מחלה הפוגעת בכעשרה אחוזים מכלל האוכלוסייה הבוגרת מעל גיל 65. מחלה זו עשויה להוביל לאורך זמן לפגיעה משמעותית בחדות הראייה, אך מנגד, חשוב לציין שהיא אינה מובילה לעיוורון מוחלט ואף אינה פוגעת בראיה ההיקפית באופן משמעותי..
גלאוקומה – מחלת עיניים הנוצרת בעקבות לחץ תוך עיני מתמשך וכתוצאה מכך משפיעה על תקינות עצבי הראייה ואף עשויה להוביל לפגיעה קשה בעצבי הראיה. מחלה זו, מוגדרת כמחלה פרוגרסיבית והיא מחייבת מעקב וטיפול צמוד. במקרים של טיפול לא נכון ו/או טיפול בשלב מאוחר של המחלה, היא עשויה להוביל לאובדן ראיה בעין אחת או בשתי העיניים.
קרטוקונוס – מחלה הפוגעת בקרנית העין, ובדומה לגלאוקומה, גם מחלה זו נחשבת למחלה פרוגרסיבית המתפתחת במהירות. מחלה זו מתפתחת בעיקר ממניעים תורשתיים (גנטיים) ובמקרים מסוימים היא עשויה להתפרץ לנוכח שימוש לא נכון בעדשות מגע. חשוב לציין שמחלת עיניים זו אינו גורמת לעיוורון גם בשלבים המתקדמים שלה, אך היא בהחלט עשויה להוביל לפגיעה בחדות הראיה. תסמיני המחלה כוללים היחלשות של הראיה והם מופיעים בדרך כלל בסביבות גיל 40.
רטינופתיה סכרתית – מחלת עיניים הנגרמת ברוב המקרים בעקבות סיבוך של מחלת הסכרת, ולכן, היא נפוצה בעיקר בקרב ילדים, נשים וגברים המתמודדים עם מחלת הסכרת. מחלה זו גורמת לדימומים, לסתימה או לדליפת נוזלים בכלי הדם הזעירים המצויים ברשתית העין.
לצד המחלות הנפוצות המופיעות לעיל, ישנם מצבים נוספים המחייבים אתכם בדיקות מעקב וטיפול רפואי תקופתי או מתמשך בהתאם לגילכם, מחלת העיניים עימה אתם מתמודדים והתסמינים המאפיינים אותה.
אבחון וטיפול במצבים ובעיות נפוצות בעיניים – מה חשוב לדעת?
מצבים ובעיות בעיניים חייבים להיות מאובחנים ומטופלים באופן מיידי, וזאת על מנת להימנע מההשלכות הנלוות לטיפול מאוחר בבעיה ו/או לחוסר טיפול או לטיפול לא מקצועי בהתאם לסוג ואופי הבעיה. כפועל יוצא מכך, קיימת חשיבות רבה לקיומן של בדיקות ראייה תקופתיות בעיקר לאחר גיל 40 וככל שהגיל הכרונולוגי שלכם עולה כף לקיים בדיקות ראייה בתדירות גבוהה יותר. מעבר לכך, בכל שינוי במצב הראיה שלכם, אנו ממליצים לכם לפנות לרופא עיניים פרטי העוסק ומתמחה למחלות עיניים וניתוחי עיניים במידת הצורך. פניה מוקדמת ככל הניתן לרופא עיניים פרטי, תאפשר לכם לקצר תורים ולדלג על בירוקרטיה מיותרת המונהגת בקופות החולים השונות, ובאופן זה, להבטיח לעצמכם אבחון מיידי של כל בעיית/מחלת עיניים המחייבת תחילת טיפול כאן ועכשיו וללא כל דיחוי.
כיום, הודות לטכנולוגיות טיפוליות מתקדמות בענף רפואת העיניים, תוכלו לייצב את הראיה ולפעול לצמצום הפגיעה של המחלות השונות בעיניים, ובאופן זה להבטיח לעצמכם איכות ראיה גבוהה גם במקרים בהם אובחנתם כחולים במחלת עיניים כזו או אחרת. יחד עם זאת, קיימת חשיבות רבה למעקב רפואי מתמיד אחר איכות הראיה ואבחון וודאי של מחלת העיניים עימה אתם מתמודדים.
שימו לב – לחלק מהמצבים והבעיות הנפוצות בעיניים אין כל תסמינים מקדימים עד להתפרצות המחלה באופן וודאי, ולכן, רק באמצעות בדיקות ראיה תקופתיות תוכלו לאפיין כל סוג של ירידה באיכות הראייה, דבר המצריך בירור מקיף של הסיבות השונות המובילות לירידה באיכות הראיה.
לפרטים נוספים
מאמרים נוספים