קיימים סוגים שונים של עדשות מגע. החלוקה מתבצעת על פי החומר ממנו מיוצרת העדשה שמקנה את הקשיחות, על פי משך ההרכבה ועל פי היעוד של השימוש.
חלוקה לפי קשיחות העדשה:
עדשות מגע קשות (RIGID GAS PERMEABLE CONTACT LENSES)
עדשות אלה הן קשיחות ועמידות בפני בניית משקעים וצבירת לכלוך וחיידקים. לרוב הן פחות נוחות לשימוש מעדשות רכות אך היתרון שלהן כי יכולות להיות בשימוש תקופה ארוכה. הן עבירות לחמצן ולכן מכונות "נושמות" מה שמאפשר הרכבה ממשוכת. כיום השימוש בהן נפוץ פחות מהעדשות הרכות, ולרוב שמור לאנשים שסובלים מעיוותים בקרנית כגון אסטיגמטיזם גבוה או קרטוקונוס.
עדשות מגע רכות (SOFT CONTACT LENSES)
עדשות מגע רכות עשויות חומר פלסטי רך שמאפשר מעבר חמצן דרך העדשה לכיוון הקרנית. לרוב עדשות מגע רכות נוחות יותר לשימוש מאשר עדשות קשות.
חלוקה לפי משך ההרכבה:
עדשות מגע יומיות חד פעמיות (DISPOSABLE)
אלה עדשות מגע לשימוש יומי. בסוף יום הרכבה יש לזרוק את העדשות ובכל יום יש להשתמש בזוג חדש. עדשות אלו אינן דורשות תחזוקה כגון שימוש בתמיסות ניקוי ובתמיסה לפירוק חלבונים, ולכן הן נוחות יותר לשימוש.
עדשות רב פעמיות (EXTENDED WEAR)
העדשות הרב פעמיות הנפוצות יותר הן להרכבה במשך שבוע עד חודש. קיימות גם עדשות המיועדות לשימוש של שלושה חודשים או שנה, והן עמידות יותר, אך זמן שימוש הארוך יותר מצריך עדשה עבה יותר עם סיכוי גבוה יותר להצטברות משקעים. ישנן עדשות רב פעמיות שיכולות להישאר בעין במשך שבוע עד חודש ימים ללא צורך בהוצאה. ישנן עדשות רב פעמיות המצריכות הוצאה במהלך שעות השינה. עדשות אלו דורשות תחזוקה יומית, המתבטאת בחיטויי וניקוי שלהן. הניקוי מתבצע באמצעות תמיסות מיוחדות לעדשות מגע. קיימים שני סוגים עיקריים של תמיסות:
תמיסות רב תכליתיות – ניקיון העדשה באמצעות תמיסות אלו, מתבצע בשני שלבים. בשלב ראשון משופשפת העדשה באמצעות הידיים, לאחר שהתמיסה טופטפה עליהן. בשלב השני העדשה מושרית בתמיסה למשך כמה שעות. תמיסות רב תכליתיות מכילות בדרך כלל חומרים משמרים העלולים לגרום לדלקות כימיות בעיניים.
תמיסות מבוססות מי חמצן – חומר החיטוי בתמיסות אלו הוא מי חמצן, המאפשר ניקוי וחיטוי יסודי יותר של העדשה. תמיסות אלה אינן מצריכות שפשוף וניקוי פיסי של העדשה. אמנם תמיסות מסוג זה אינן מכילות חומרים משמרים, אך מי החמצן מסוכנים לעיניים, ולכן יש צורך בנטרול החומר קודם הכנסת העדשה לעין, מה שדורש שימוש בחומר מנטרל נוסף. נדרשת זהירות יתרה בשימוש בתמיסות מבוססות מי חמצן, על מנת למנוע מגע של מי חמצן פעילים עם העין.
חלוקה לפי ייעוד:
עדשות מגע מתקנות ראייה
עדשות אלו מיועדות לשיפור הפרעות הראייה. אצל אנשים רבים, קיים חוסר התאמה בין יכולת העברה אופטית מדויקת של קרני האור בעין לבין אורך העין, דבר המוביל לראייה לא תקינה. המצבים השכיחים שמצריכים שיפור אופטי הם קוצר ראיה (מיופיה), רוחק ראיה (היפרמטרופיה) וצילינדר (אסטיגמטיזם). במקרים אלה עדשת המגע מנטרלת את חוסר ההתאמה ומאפשרת מיקוד נכון של האור על הרשתית.
ישנן עדשות מגע קשות מיוחדות שנועדו לשימוש לילי על מנת לשפר את חדות הראיה במהלך שעות היום במקרים של קוצר ראיה לא גבוה. שיטה שימוש בעדשות אלו זו נקראת אורתוקרטולוגיה ( ORTHOKERATOLOGY ) ומבוססת על שנוי זמני במבנה הקרנית כתוצאה מהלחץ שיוצרת עדשה במהלך שעות שינה.
עדשות מגע מולטיפוקל. בשימוש במצבים של זוקן ראיה (PRESBYOPIA). מתאימות כתחליף למשקפי מולטיפוקל, בעלות כמה מוקדים אופטים שונים.
עדשות מגע קוסמטיות
עדשות אלו מיועדות לשינוי המראה החיצוני של העיניים. לרוב הן עדשות צבע ללא מספר אך חלקן גם משמשות בנוסף לתיקון ראייה. חלק מהעדשות הקוסמטיות נמצאות בשימוש רפואי ונועדו לחפות על פגמים בקשתית שמשנים את צורת האישון.
עדשות מגע טיפוליות
עדשות שנועדו להגן על הקרנית לאחר פציעה או ניתוחי עיניים מסוימים.
לפרטים נוספים