ניתוח לחמית
איך נדע אם אנו זקוקים לניתוח לחמית ( conjunctivoplasty ) ? הלחמית היא רירית דקיקה, עדינה ושקופה המכסה את החלק הקדמי של העין ואת החלק הפנימי של העפעפיים.
איך נדע אם אנו זקוקים לניתוח לחמית ( conjunctivoplasty ) ? הלחמית היא רירית דקיקה, עדינה ושקופה המכסה את החלק הקדמי של העין ואת החלק הפנימי של העפעפיים.
חלק מהלחמית מכיל כלי דם רבים – החלק הפנימי שאינו גלוי כלפי חוץ ונמצא מתחת לעפעפיים ואילו החלק הגלוי – כלומר זה המכסה את החלק הקדמי של העין מכיל כלי דם מעטים בלבד. במדינות שטופות שמש כמו ישראל, עלולים אנשים רבים לפתח גידול בלחמית העין הנקרא פטריגיום (pterygium) שעלול, אם לאיטופל כראוי להתפתח ולהתקדם אל קרנית העין ולפגוע פגיעה קשה בראייה התקינה.
יש לבצע ניתוח לחמית על מנת לכרות את הנגע. מדובר בניתוח הנחשב לפשוט והוא מבוצע תחת הרדמה מקומית. חומר הרדמה מוחדר אל מתחת לשכבת הלחמית ונכרתת אט אט על ידי המנתח שכבת הלחמית הנגועה. עד לפני כמה שנים הראתה הסטטיסטיקה אחוזים גבוהים של חזרת הפטריגיום אך כיום בזכות שימוש בחומר חדשני הנקרא מיטומיצין C חלה ירידה משמעותית במספר מקרי ההישנות של הדלקת.
חומר זה מונע בעצם את חיבור התאים המביא לידי יצירת הפטריגיום החדש. כאשר חומר זה מונח על גבי הלחמית במהלך הניתוח הוא כאמור עוצר את חיבור התאים וכך מפריע לדלקת ולגידול להתפתח שוב. באמצעות סוג נוסף של ניתוח לחמית מושתלת חתיכה בריאה של לחמית המוסרת מאזור אחר של העין – רקמת לחמית בריאה ונקייה מתאי דלקת – מה שמאפשר את צמיחתה ושילובה בעין החולה ללא התפתחות תאי דלקת חדשים. ניתוח בטכניקה זו מכונה ניתוח לחמית ( conjunctivoplasty ).
עד לפני כמה שנים היה מוצמד השתל באמצעות תפרים עדינים וזעירים, אך כיום ניתן להשתמש בדבק ביולוגי שמאפשר גם את הצמדת השתל ביתר יעילות וגם מקצר באופן משמעותי את משך זמן הניתוח. מנותחים רבים שעברו את הניתוח עם הדבק הביולוגי מעידים על זמן החלמה קצר ללא כאבים, חוסר נוחות או תופעות לוואי כלשהם.
לפרטים נוספים
מאמרים נוספים