קרנית קרטוקונית מתאפיינת בירידה בעובי ובקשיחות הביומכאנית בהשוואה לקרנית תקינה. טיפול של קרוס-לינקינג נועד להקשיח את הקרנית ועל ידי כך לעצור את התקדמות המחלה. הטיפול תופס תאוצה בעשור האחרון, נמצא בשימוש רחב בישראל ובאירופה, ולאחרונה קיבל אישור FDA גם בארצות הברית. בטיפול זה משתמשים בהקרנה של הקרנית עם אור אולטראסגול מסוג UVA באורך גל 370 נ"מ על מנת ליצור רדיקלים חופשיים של חמצן.
רדיקלים אלו גורמים ליצירת קשרים בין סיבי הקולגן המשתיתי בקרנית. הטיפול מתבצע בתנאים אספטיים, כולל הורדת שכבת אפיתל הקרנית בקוטר של 7-8 מ"מ, טפטוף של טיפות ריבופלבין ( שזה למעשה ויטמין B 2 ) ולאחר מכן הקרנה של קרנית עם מנורת UVA. לאחר הטיפול שמים עדשת מגע טיפולית או חבישה למשך מספר ימים עד להחלמה, ומטפלים בטיפות אנטיביוטיות למשך שבוע ימים ובטיפות סטרואידליות למשך כחודש.
למרות שמדובר בשימוש באור אולטראסגול העלול להזיק לשכבה האחורית הכוללת תאי אנדותל הקרנית וכן בעומק העין לעדשה ולרשתית, שיטת הטיפול הזו נמצאה די בטוחה כל עוד מקפידים על קריטריונים מוסכמים של הכללת החולים והקפדה על כללי הבטיחות. סיבוכים שתוארו עד כה כללו תיאורי מקרה של התלקחות קרטיטיס הרפטית, זיהומים ועכירות קרניתית שנצפתה באחוז קטן מהמטופלים.
המחקרים הקליניים מראים כי טיפול זה מסוגל בחלק ניכר מהמטופלים לעצור את התקדמות הקרטוקונוס, ויכול אף לגרום בחלקם לשיפור בחדות הראיה ולירידה ברמת העיוות הקרניתית. המנגנונים הפיסיולוגיים העומדים מאחורי שנויים אלה עדיין אינם ברורים לחלוטין. אמנם טיפול בקרוס-לינקינג בחיות מעבדה במחקרים in-vitro הביא להקשחת הקרנית, אבל במחקרים in-vivo בחולי קרטוקונוס לא תמיד הודגם שינוי מדיד בקשיחות הקרנית. כמו כן, לא ברור עדיין באיזה מנגנון הטיפול שנועד לעצור את התקדמות האקטזיה מסוגל להביא לשיפור ולנסיגה בערכי הטופוגרפיה הקרניתית. מחקרים רבים מתבצעים כעת על מנת לענות על השאלות האלה.
לפרטים נוספים:
- דרכי טיפול לאחר ניתוח קורטוקונוס
- טופס הסכמה לטיפול בקרוסלינקינג
- טיפול בקרטוקונוס בעזרת שתלי טבעת משתיתים (INTRA-STROMAL CORNEAL RINGS)
לפרטים נוספים
מאמרים נוספים