ניתוח קטרקט – המדריך השלם למנותחים

הרבה אנשים מגיעים לגיל מסוים בו הם נאלצים לעבור ניתוח קטרקט (Cataract). מה זה ניתוח קטרקט? איך עושים אותו? מה מרגישים במהלך הניתוח והאם הוא משיג את התוצאות שלו? האם יכולים להיות סיבוכים וכו'? אלו חלק מהנושאים שכל מי שמופנה לניתוח ירצה לדעת.

הסרת משקפיים בלייזר בשיטה ייחודית

ניתוח קטרקט

בזמן ניתוח קטרקט מתקנים את התופעה שנקראת קטרקט. קטרקט פירושו בעברית – ירוד. מדובר במצב שכיח אצל אוכלוסיית הגיל המבוגרת. זהו מצב שהוא גורם להפרעה בעין וזה משתנה מאדם לאדם. החל מהפרעה קלה שנובעת מקטרקט קל או קטרקט התחלתי עד להפרעה קשה שנובעת מקטרקט מתקדם. בעין שהיא בריאה העדשה שממקדת את קרני האור היא שקופה מאוד וכך מתקבלת לרוב תמונה מאוד חדה. בעין שהתחיל בה קטרקט, יש עכירות שגורמת להפרעה בראייה שרק מדרדרת יותר ויותר עם הזמן.

ממה נגרמת מחלת הקטרקט?

קטרקט היא לרוב מחלה של אוכלוסייה של הגיל המבוגר אך היא יכולה להופיע בגיל צעיר ולנבוע ממחלות שונות כגון סכרת או כתוצאה של פגיעה או תאונה באזור העיניים.

למה צריך ניתוח קטרקט?

מטרת הניתוח היא להחזיר לעין את החדות שלה, להחזיר לה את היכולת לראות שוב. עיניים הם מרכיב חשוב מאוד בחיי האדם, ורצוי לטפל בקטרקט די מהר לאחר שמתגלה ירידה באיכות הראייה. ניתוח קטרקט היא הדרך היחידה לטפל בקטרקט ומטרתו לשמור על אורח חיים טוב ועל עצמאות שקשורה בראיה טובה, למנוע פסילת רישיון נהיגה על בסיס ראיה לקויה, להקטין סיכונים של נפילות וחבלות הקשורות בראיה ירודה.

ניתוח קטרקט באולטרה סאונד

במרבית המקרים ניתוח קטרקט מתבצע בטכניקת אולטרה סאונד (ultrasound = על קול) ולא ניתוח קטרקט בלייזר כפי שרבים סבורים. בניתוח מוציאים את העדשה הלא טובה, העכורה ומשתילים למעשה עדשה אחרת מלאכותית ( intra ocular lens = עדשה תוך עינית ). ניתוח קטרקט מתבצע על ידי רופא עיניים מומחה עם שימוש במיקרוסקופ עיניים מיוחד ובמכשור מיקרו-כירורגי ייחודי. יש מספר שיטות להוצאה של העדשה העכורה אך השיטה היותר מקובלת היא הפאקואמולסיפיקציה – שזו טכניקה שמאפשרת הוצאה של העדשה הטבעית באמצעות חתך קטן מאוד שנסגר לאחר הניתוח לבד ללא שום צורך בתפרים.

ניתוח קטרקט בלייזר

היום הטכנולוגיות נוספות שבהן ניתן לבצע את ניתוח קטרקט. כאמור, השיטה המקובלת היום היא שילוב של שימוש בסכין מיקרו-כירורגית ומכשיר המבוסס על גלי קול שעוזר בפירוק ושאיבת תוכן העדשה העכורה. בשיטה זו אין שימוש בלייזר ולה תוצאות טובות מוכחות לאורך שנים. ניתוח קטרקט בלייזר היא טכנולוגיה נוספת שבאה להחליף חלק מהשלבים הקשורים לחיתוך ידני ולריסוק הקטרקט בשימוש במכשיר לייזר מתקדם.

יש טוענים כי טכנולוגית ניתוח קטרקט בלייזר הופכת צעדים מסוימים במהלך הניתוח למדויקים יותר. נכון להיום אין הוכחה מדעית חד משמעית כי ניתוח קטרקט בלייזר הוא עדיף יותר על ניתוח קטרקט בעזרת אולטראסאונד. יחד עם זאת ניתוח קטרקט בלייזר תופס תאוצה בארץ ובעולם בעיקר בשל היותו מושך שיווקית, כאשר מטופלים רבים סבורים כי טכנולוגיות חדשות המערבות לייזר הן טובות ומדוייקות יותר. החלטה אם לעבור ניתוח קטרקט בלייזר או ניתוח קטרקט עם אולטראסאונד מתקבלת על ידי רופא מנתח שהוא רופא עיניים מומחה לניתוחי קטרקט יחד עם המטופל בהתבסס על בדיקות עיניים מקיפות שנערכות טרם החלטה על ביצוע ניתוח קטרקט.

כמה זמן אורך הניתוח?

ניתוח קטרקט עשוי להיות קצר ולהימשך כרבע שעה, אך כל התהליך מרגע הקבלה לניתוח עד להכנה ועד לשחרור מבית החולים נמשך כארבע חמש שעות לערך. הניתוח הוא אמבולטורי, קרי אין צורך להתאשפז ורוב רובם של מי שמנותח משתחרר לביתו באותו היום.

דף הסבר והוראות לניתוח קטרקט

חייג לקביעת תור
ניווט